top of page

Keuzes maken binnen de schoolloopbaan / loopbaanbegeleiding bij Kinder Coachpraktijk Echt KCE

studiekeuze
beroepskeuzetest
Help ik moet kiezen!!


Gedurende de gehele schoolcarrière maakt het kind keuzes. Het begint al in groep 8. Welke school voor voortgezet onderwijs ga ik kiezen en welk niveau past het beste bij mij? 

 

Daarna begint de weg van keuze voor het juiste vakkenpakket. In klas 2 van het VMBO maakt de jongere al een belangrijke keuze voor de sector en het bijbehorende vakkenpakket. In klas 3 van de Havo en het VWO/Gymnasium kiest de jongere een profiel en een vakkenpakket.

Dit vakkenpakket is een hele belangrijke keuze en bepaalt de keuze aan vervolgopleidingen in de toekomst.  
In Nederland moeten jongeren relatief al heel jong kiezen en dit is niet altijd makkelijk. Het is een heel bos met keuzes en hoe kies je nu de juiste boom uit in dit bos en waarom juist deze boom? Er is veel uitval in het MBO, HBO en Universiteit en verkeerde keuzes betekenen vaak extra kosten of meer studieschuld. 

Keuzestress:

Moet ik alleen de vakken kiezen waar ik goed in ben?

Heb ik wiskunde echt nodig bij mijn vervolgopleiding?

Welke MBO-opleiding ga ik kiezen?

Welke HBO-opleiding past bij mij?

Ik ga stoppen met mijn HBO-opleiding. Wat nu?

Moet ik op kamers voor deze opleiding?

Wat kan ik allemaal kiezen met mijn vakkenpakket?

Kies ik voor universiteit of voor HBO?

Welke HBO opleiding of universiteit is de beste?

Studiefinanciering

De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van studiefinanciering. Voor veel ouders is dit allemaal nieuw. Hoe zit het nu precies met het nieuwe leenstelsel? Hoeveel schoolgeld moet betaald worden betalen? Wat kosten de boeken? Kan mijn kind nog wel op kamers? Hoe zit het met de ov-kaart als mijn kind nog 17 jaar is? 

De taak van de loopbaanbegeleider

Als loopbaanbegeleider kan ik leerlingen en/of ouders helpen in keuzes maken. Beroepskeuze-testen zijn hierbij wel een goed hulpmiddel, maar uiteindelijk is het gesprek over de uitslag van de test veel belangrijker. Daarnaast kan Kinder Coachpraktijk Echt KCE informatie geven over de verschillende vervolgopleidingen en de kosten van verder studeren. 

keuzebegeleiding
bottom of page